Menu

Čo nezabudnúť prihodiť do kufra na dovolenku v Turecku

0 Comment


Tak ako všetky exotické destinácie, aj Turecko prináša pre našincov úplne iné klimatické podmienky, stravu, mentalitu, miestne zvyky či dokonca zloženie vody. Ak chcete aby všetko prebehlo v najlepšom poriadku, nezabudnite si so sebou vziať niekoľko drobností.

Prasa s čajkou na chrbte plávajúce v priezračnom mori.jpg


Opaľovacie krémy a repelenty
Stredozemné podnebie dokáže potrápiť i domácich, takže nás, ktorí pochádzame z omnoho chladnejších končín, potrápi dvakrát tak. Preto nezabudnite na kvalitné opaľovacie krémy alebo oleje.
V teplých krajinách, ktorou Turecko jednoznačne je, si na svoje príde aj hmyz. Silný repelent vám jednoznačne pomôže vašu dovolenku prežiť v omnoho väčšom pokoji.

Peniaze a doklady
Doklady a peniaze pravdepodobne doma nezabudnete, aj keď i to sa stáva. Ak máte vo zvyku tieto dve dôležité veci nosiť v jednej peňaženke, na akejkoľvek dovolenke na takýto zlozvyk radšej zabudnite. Ak prídete o peniaze, bez dokladov nevyriešite nič, čo platí aj naopak. Turecko síce nepatrí medzi krajiny, kde by ste sa mali obávať extrémne zvýšenej kriminality, na druhej strane sú však dovolenkové destinácie preplnené turistami a množstvom ľudí.
Taktiež by ste pri sebe nemali nosiť vysokú hotovosť. V tomto prípade je bankomatová karta, jednoznačnou istotou.

Nezabudnite na pripoistenie
Na dovolenke v Tureckuvám vaša kartička (slovenská ani európska) nebude platiť. Ak sa teda chcete vyhnúť zbytočným nepríjemnostiam, nezabudnite v dostatočnom predstihu na zdravotné pripoistenie v zahraničí. Viaceré poisťovne majú aplikácie, cez ktoré tento úkon zvládnete za pár minút. Ak nie, tak si do tej svojej zavolajte.

Žena stojaca pri lodi s modrým kufrom v rukách.jpg

Lekárnička na prvú pomoc
Aj keď v Turecku samozrejme majú lekárne, nikdy nezaškodí, ak si so sebou pribaľte aj svoju lekárničku. Dajte si pozor na počet prevážaných liekov. Do tejto krajiny totiž môžete prevážať len množstvo určené na vlastnú spotrebu.