Menu

AKO SI DOMA VYROBIŤ OCHUTENÉ MASLÁ…OD PIKANTNÝCH AŽ PO SLADKÉ

0 Comment


Maslo s červeným vínom a šalotkou
 
100 ml kvalitného červeného vína (najlepší je modrý portugal)
1 šalotka
220 g zmäknutého masla
1 PL petržlenovej vňate
soľ
mleté čierne korenie
Šalotku nakrájajte nadrobno a pridajte do vína. Varte kým sa víno nezhustne a nezredukuje. Nechajte vychladiť a potom zašľahajte do masla spolu s petržlenovou vňaťou, dochuťte s korením a soľou.

máslo
 
Tip na servírovanie:maslo sa veľmi dobre hodí k hovädziemu alebo teľaciemu steaku (ideálny je T-bone)
 
Maslo s pečenou paprikou
 
1 veľká alebo 2 stredné červené papriky
220 g zmäknutého masla
½ ČL soli
cesnakový prášok
Rozpolené papriky bez semenníkov pečte alebo grilujte pri 250°C cca 20-25min až kým nezačnú tmavnúť. Potom ich ešte za horúca vložte do nádoby a prikryte na približne 10min aby sa sparili. Olúpte z nich šupku a nasekajte nadrobno. Zmiešajte s maslom a dochuťte s cesnakom a soľou.
 
Tip na servírovanie:paprikové maslo vynikajúco chutí na pečených zemiakoch

bylinkové máslo
 
Cesnakové maslo z pečeného cesnaku
 
3 veľké hlavičky cesnaku
3 PL panenského olivového oleja
220 g masla
soľ
čierne mleté korenie
Cesnakové hlavičky nechajte vcelku iba im odkrojte vršky. Pokvapkajte ich s olejom, osoľte a okoreňte. Zabaľte ich do alobalu a pečte pri 200°C 30 min. Po upečení ich nechajte vychladnúť, cesnak povyberajte s vidličkou zo strúčikov a roztlačte. Zmiešajte s maslom a dochuťte podľa potreby.
 
Tip na servírovanie:  toto maslo úžasne dotvára chuť pečenej zeleniny, zemiakov alebo sa dá jesť len tak s krajcom domáceho chleba
 
Sladké škoricovo-vanilkové maslo
 
125 g masla (nie slané)
2 ČL práškového cukru alebo medu
1 ČL škorice
1 vanilkový lusk
Maslo vyšľahajte s cukrom (medom), škoricou a vanilkovým kaviárom.
 
Tip na servírovanie:čerstvo upečené lievance alebo palacinky plnené s čerstvým ovocím perfektne dochutí práve toto sladké maslo
 
Javorové maslo
 
125 g masla (nie slané)
2 PL hnedého alebo trstinového cukru
2 PL javorového sirupu
1 ČL korenia „pumpkin spice“
Zmäknuté maslo zmiešajte s cukrom (pred použitím cukor rozmixujte), sirupom a korením.
 
chutné máslo

Tip na servírovanie:javorové maslo chuťovo výborne dopĺňa sladké zemiaky (bataty) a waffle a fantasticky chutí aj na raňajkovom toaste
 

AKO SI DOMA VYROBIŤ OCHUTENÉ MASLÁ…OD PIKANTNÝCH AŽ PO SLADKÉ
Ohodnoťte příspěvek